TRADISI KELUARGA
1.Definisi tradisi keluarga .
Menerima,menghormati dan mengamalkan sesuatu
kebiasaan,adat,dan kepercayaan yang diwarisi secara turun-temurun dalam
keluarga.
2. Kepentingan mengekalkan tradisi
keluarga.
a. Dapat menyatupadukan anggota keluarga.
b. Mengeratkan
hubungan kekeluargaan.
c. Supaya tradisi ini
tidak pupus atau hilang.
d. Supaya generasi akan datang mengenali tradisi keluarga.
e. Sebagai jambatan
untuk menghubungkan generasi muda dengan generasi tua.
3. Cara-cara mengekalkan tradisi
keluarga.
a. Amalan tradisi
keluarga sebagai satu cara hidup
b. Tidak malu atau tidak memandang rendah terhadap amalan tradisi
keluarga.
c. Menasihati ahli keluarga agar tidak melupakan tradisi
keluarga.
Kebaikan-kebaikan tradisi makan bersama-sama
keluarga
Tradisi makan bersama-sama keluarga di rumah jarang
diamalkan. Setiap orang sangat sibuk dengan kerja masing-masing dan tiada masa
untuk mengamalkan amalan yang sangat baik ini. Terdapat pelbagai kebaikan makan bersama-sama keluarga.
Antara kebaikannya termasuklah mampu mengeratkan hubungan
kekeluargaan. Sebelum makan bersama-sama, ahli keluarga akan memasak bersama-sama untuk
menyediakan makanan. Ini termasuklah ibu,bapa serta anak tersayang. Semasa
memasak anak-anak bolehlah membantu ibu untuk memotong sayur-sayuran serta
membasuh pinggan mangkuk. Hal ini secara tidak langsung akan melahirkan suasana
yang aman dan damai serta harmoni di dalam sesebuah keluarga justeru mengeratkan
hubungan kekeluargaan.
Tabiat makan makanan yang sihat juga mampu diwujudkan jika
makan bersama-sama dengan keluarga. Kebanyakan orang yang bekerja akan makan di
luar dengan kerap kali. Dengan adanya tabiat makan bersama keluarga, ibu bapa
bolehlah ke rumah untuk makan bersama anak-anak tersayang. Kita semua sedia
maklum bahawa makanan di luar seperti yang dijual di gerai-gerai serta restoran adalah kurang sihat dan tidak
terjamin kebersihannya. Perkara ini boleh menjejaskan kesihatan ahli keluarga.
Jika makanan disediakan di rumah serta dimakan dirumah, sudah pasti kelazatan dan
kebersihan makanan serta minuman tersebut terjamin.
Semasa makan bersama ahli keluarga,meraeka boleh menggunakan masa ini untuk bertanyakan
khabar serta situasi di tempat kerja dan di sekolah masing-masing. Mereka juga
boleh bertukar-tukar pendapat serta berbincang mengenai masalah yang dihadapi
oleh mereka dengan lebih terbuka. Situasi sebegini dapat mengekalkan institusi
keluarga daripada runtuh.
Warisi tradisi
keluarga
WARTAWAN SINAR HARIAN
3 Ogos
2013
Mohd Bukhari berniaga kuih dan makanan untuk hari raya di Guchil
KUALA
KRAI – Ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. Peribahasa itu sesuai
menggambarkan kehidupan seorang pemuda yang mengikut jejak langkah ibunya yang
menjual biskut dan kuih raya sejak lebih 35 tahun.
Katanya, selain biskut dan kuih raya, dia turut menjual karipap mini, popia dan
pelbagai jenis kerepek yang dibelinya di Johor.
Rohaini cekal pasar rempah tradisi
keluarga
Gambar
: IDZHAM AHMAD
Adalah menjadi impian Rohaini Ismail
untuk membawa rempah tradisi keluarganya ke mata dunia.
Berbekalkan semangat dan
potensi bidang keusahawanan itu, beliau yang sebelum ini berhijrah bersama
suami ke Amerika Syarikat (selepas mendirikan rumah tangga) kini kembali ke
tanah air bagi tujuan berkenaan.
Terdedah dan meminati bidang
masakan sejak kecil, Rohani yang berwatakan ceria kini menghasilkan enam
produk rempah termasuk garam massala, beriyani, kurma, kari ikan, kari daging
dan rasom.
Pada peringkat permulaan,
pasaran produk Rohani hanya tertumpu di kedai-kedai runcit berhampiran
seperti Batu Lanchang, Pasar Awam Kampung Baru, Air Itam, dan Pasar Awam
Chowrasta, Jalan Penang.
“Pada peringkat ini
(permulaan), memang susah nak dapat pasaran. Tambahan pula, pembungkusan rempah
akak tak lawa.
“Apa yang akak buat adalah
pastikan pelanggan bau atau hidu produk rempah yang siap diisi dalam botol dan
cuba dulu rasa rempah akak yang unik serta turun temurun ini,’’ kata Rohaini
kepada Buletin Mutiara (BM) pada sesi temuramah di kediamannya baru-baru ini.
Dengan penuh yakin, Rohaini
menyatakan bahawa masakan menggunakan rempah istimewanya tidak akan menjadi
likat dan bertali.
Malah, masakan boleh
dihangatkan antara dua hingga tiga hari dengan jaminan yang makanan tidak akan
basi dan rasanya masih sama sedap.
Rempah ratus yang masih belum
dikisar.
Penglibatan Rohaini dalam
bidang penghasilan atau keusahawanan rempah bermula tiga tahun lalu
iaitu ketika beliau berada di Amerika Syarikat.
“Akak suka masak, malah, suami
pula suka makan.
“Di sana (Amerika Syarikat),
selalu akak masak untuk kawan-kawan. Malah, di atas permintaan ramai akak telah
membuka kelas memasak di rumah mengajar ‘anak-anak murid’ pelbagai
latar belakang seperti Morocco, Brazil, Sepanyol dan lain-lain.
“Dari situ, atas dorongan
suami, akak mula memasarkan rempah-rempah melalui laman web dengan target nak perkenalkan masakan Malaysia di mata dunia,’’
jelasnya.
Rohaini memberitahu, tidak
dinafikan, beliau mempunyai impian untuk membuka restoran sendiri.
“Antara masakan paling popular
mak dan ayah adalah nasi tomato dan beriani. Malah, setiap hari, sudah tentu 24
ekor ayam goreng yang disalut rempah khas habis dijual,’’ ujar Rohaini yang
begitu merindui arwah ayahnya.
Walaupun sering membantu kedua
ibu bapanya dengan kerja-kerja restoran,Rohaini tidak pernah diberi
peluang menyediakan lauk-pauk yang dijual.
“Ayah dan mak tidak pernah bagi kami dua
beradik (daripada lima beradik) sentuh, hanya dibenarkan tengok sahaja.
“Ketika berusia 30 tahun,
apabila berpindah ke rumah sendiri di Teluk Kumbar, buat pertama kalinya, saya
masak dan menu masakan adalah bubur lambuk walaupun bukan pada bulan
Ramadhan.
“Tambah membanggakan, ayah
kata sedappp,’’ katanya sambil tersenyum.
Teruja dan diinspirasikan
dengan pujian tersebut, Rohaini kian mendalami bidang berkenaan dan melibatkan
diri dalam pembuatan rempah pada 90-an.
“Walaupun resipi turun temurun,
saya terpaksa kaji dan ukur balik sukatan-sukatan campuran rempah sedia ada
kerana mak cuma guna sukatan ‘jemput-jemput’,
tiada sukatan secara bertulis,’’ jelas beliau.
Sebagai perancangan masa depan,
Rohaini berharap produk keluarannya mampu memperoleh pengiktirafan halal selain
bimbingan bagi mempertingkatkan kemahiran sedia ada.
Malah, sekiranya terdapat pihak
yang ingin membuat joint venture,
Rohaini tidak akan menolak rezeki itu.
Pada masa sama, adalah menjadi
harapan Rohaini untuk memperluaskan pasaran produk rempah beliau.
Batik lambang
seni warisan kreatif
Diterbitkan
pada Rabu, 24 April 2013 00:40
Oleh
Che Nor Hasimah Che Hamzah
Batik ialah sejenis kraf tangan yang
semakin popular di Malaysia dan juga negara-negara lain kerana mempunyai
sejarahnya tersendiri.Batik telah disebut dalam Sejarah Melayu pada abad ke-17.
Bagi lelaki, batik boleh dipakai di majlis-majlis makan malam dan wanita
memakai pakaian batik sebagai pakaian formal serta menggabungkan batik dengan
fesyen moden.
Mohd Zain Mat Hassan, pemilik kilang batik tradisional menjalankan perniagaan
batik sejak 22 tahun yang lalu melalui kemahiran warisan keluarga. Kilang atau
syarikatnya didaftarkan sebagai Azimi Batik Sdn. Bhd, Kota Bharu, Kelantan
sebagai tanda penghargaan buat isterinya Nor Azimi Muhamad.
Perniagaan beliau pada mulanya
dijalankan secara kecil-kecilan atas dasar mencari pekerjaan yang berkonsepkan
perniagaan dari rumah kerana desakan-desakan tertentu. Namun, rezeki
menyebelahinya apabila modal pertama yang dikeluarkan untuk menjalankan
perniagaan ini sebanyak RM10,000 mampu memberikan keuntungan yang lumayan.
Beliau mampu menghasilkan keuntungan sebanyak RM20,000 sebulan dan dianggarkan
keuntungan mencecah RM5,000 seminggu.
Katanya, industri batik adalah satu
bidang yang menonjolkan kreativiti seseorang sama ada pemilik atau pelukis
batik itu sendiri. Perniagaan ini mampu mengorak langkah yang lebih jauh apabila
beliau berjaya melakar kejayaan dan semakin ramai peniaga yang mendapatkan
bekalan daripada kilangnya.
Sekarang, bilangan pekerjanya sudah
menjangkau 20 orang. Kelebihan bidang perniagaan batik termasuklah dapat
menyediakan peluang pekerjaan kepada masyarakat kampung yang tidak mempunyai
pekerjaan. Hasil barangan batik ini dipasarkan secara meluas di Kelantan dan
Terengganu melalui penghantaran yang dilakukan sendiri.
Kejayaan syarikat dapat dilihat apabila boleh menghasilkan inovasi
produk baru dengan mengubah bentuk reka cipta batik yang sentiasa berubah
mengikut kehendak pelanggan. Pakaian batik yang dihasilkan termasuklah blaus,
baju tidur, kemeja lelaki, kain pasang dan,uniform batik sekolah.
Tambahnya lagi, keuntungan tidak akan
datang selagi kita tidak berani mencipta dan memanfaatkan peluang yang ada.
Tidak semua orang berani berhadapan dengan risiko tetapi mereka yang ingin mengubah kehidupannya akan meletakkan risiko sebagai satu peluang
kejayaan.
Selain itu, melihat kepada aspek budaya,
batik mempunyai populariti di seluruh dunia. Motif yang paling popular adalah
daun dan bunga. Batik di Malaysia sering memaparkan tumbuh-tumbuhan dan bunga
untuk mengelakkan tafsiran imej manusia dan haiwan sebagai berhala, selaras
dengan doktrin Islam. Walau bagaimanapun, tema rama-rama adalah terkecuali.
Batik Malaysia juga terkenal dengan reka bentuk geometri seperti pilin.
Menurut En Quan Chin Choon, pemilik
kilang Craf Batik Sdn Bhd, Teluk Bahang, Pulau Pinang, minatnya terhadap batik
bermula sejak zaman persekolahan.Beliau meminati kraf tangan batik dan berhasrat
membuka kilang batik apabila dewasa dan impiannya telah menjadi
kenyataan.
Beliau menyatakan lagi bahawa batik
merupakan satu industri yang semakin dikomersialkan dan pemakainya terdiri
daripada orang awam yang bekerja di sektor kerajaan seperti guru, pensyarah,
pegawai dan lain-lain. Biasanya batik ini lebih diminati oleh para guru.
Pasaran agak meluas sejak batik ini diperkenalkan dalam internet di seluruh
dunia.
Jelas beliau, antara golongan yang
selalu membeli batik ialah golongan kakitangan awam kerana pada hari-hari
berkaitan mereka perlu memakai batik. Cara yang digunakan untuk meningkatkan
kualiti batik ialah menghasilkan corak-corak yang unik seperti bunga,burung, rama-rama dan lain-lain.
“Purata harga pula sekitar RM59.90
sehingga RM250.00 bagi beberapa jenis pakaian batik seperti kemeja, blaus, kain
pasang, skarf, t-shirt dan,lain-lain.“Batik hasil lukisan tangan lebih mahal
berbanding batik cop kerana mempunyai nilai keunikan tersendiri dan tiada
persamaan dengan batik yang lain,” jelas Quan.Menurut beliau lagi, corak yang
paling digemari oleh pelanggan ialah corak bunga dan rama-rama.Hal ini demikian
kerana naluri manusia yang suka keindahan alam sekitar. Bahan-bahan yang
diperoleh untuk menghasilkan batik ini ialah warna, silicate, lilin, rozel dan
kain. Bahan-bahan ini didapati dari Malaysia dan juga bahan luar
negara. “Saya akan memperluaskan lagi industri batik dengan menghasilkan
corak-corak yang lebih unik dan menarik perhatian pembeli. Perubahan corak yang
lebih baik akan di buat dari semasa ke semasa,” katanya.
Menurut seorang pelukis batik, Nur
Marina Ahmad, beliau amat meminati kraf tangan batik selepas tamat persekolahan
lagi. Impiannya adalah meneruskan perniagaan batik dan ingin menghasilkan batik
yang bermutu tinggi. Idea-idea yang digunakan untuk melukis batik diperoleh
secara spontan dan mungkin ideanya merupakan satu anugerah yang tidak semua
orang miliki. “Saya memilih bidang ini kerana menggemari seni dan keunikan
batik itu sendiri. Antara corak yang digemari oleh pelanggan ialah bunga dan
corak rama-rama,” jelas Marina.
Pembuatan batik dapat dibahagikan
kepada dua jenis iaitu dengan menggunakan lukisan tangan dan block painting.
Lukisan tangan adalah jenis batik yang menggunakan berus untuk melukis.
Sebaliknya block painting merupakan jenis batik yang menggunakan block kekal
dengan cara menekap pada kain untuk menghasilkan corak batik . Batik
adalah salah satu tradisi atau kraf tangan warisan yang perlu dikekalkan dan
dipopularkan supaya generasi masa hadapan masih mengenali batik ini sebagai
seni warisan lama.
No comments:
Post a Comment